Öncelikle konuya başlamadan önce Google Ads’te “Bize Ulaşın” kısmından geçersiz tıklamaları bildirebileceğiniz linki iletmek istedim.

👉 https://support.google.com/google-ads/troubleshooter/2557048?rd=1 

Geçersiz Trafik Nedir?

Geçersiz trafik, reklamverenin maliyetlerini veya yayıncının kazançlarını yapay bir şekilde yükseltebilecek her türlü tıklama veya gösterimi içerir. Geçersiz trafik, bilerek oluşturulan sahte trafiğin yanı sıra yanlışlıkla yapılan tıklamaları da kapsar. Kaynak: Google

Google Ads Clicks & GA Session aralarında farkların olma sebebi, çoğu zaman geçersiz tıklamalardır. Çünkü Google’a göre tıklamalar ile ziyaretler (session) aynı şey değildir ve farklı değerlendirilmelidir. Kaynak: Google

Bilindiği üzere Google Ads sütununda impression, click, cost ve cpc gibi metrikleri görürüz. Fakat Google Ads’teki tıklamalar ile Google Analytics’teki session’lar arasında farklar görülür. Bu aradaki farkı görebileceğimiz yer ise Google Ads’teki invalid clicks yani geçersiz tıklamalardır.

Geçersiz tıklamalar Google Ads’te nasıl görülür?

Öncelikle paylaşmakta fayda var ki kampanya, reklam grubu ve keyword yada hedef kitle gibi seviyelerde tıklamalar gibi geçersiz tıklamaları da aynı şekilde görüntüleyebilirsiniz.

  1. Öncelikle “Sutünları Özelleştir” kısmına tıklamak gerekir.
  1. Ardından “Performance” altındaki geçersiz tıklamalar seçilir. Sağa eklenmiş şekilde bulabilir, sütunda nerede görünmek istediğinize göre yer değiştirebilirsiniz.
  1. Görüldüğü üzere geçersiz tıklamalar artık görünmekte. Bu geçersiz tıklama sayısı Google Analytics’te session olarak verilmemektedir.

Peki Geçersiz Tıklamaları Nasıl Engelleriz?

  1. Reklam trafiğinizi anlayın
  2. Sunucunuzun günlüklerini okuyun
  3. İzleme yazılımı kullanabilirsiniz
  4. URL izlemeyi kesinlikle kullanın
  5. Google Ads otomatik etiketleme kullanılmalı (en önemlisi)
  6. Gerçek kullanıcıyı ayırt etmek için CAPTCHA ekleyin
  7. GCLID parametresini kampanyalarda özelleştirin
  8. Tüm detayların açıklamalarına Google’da ulaşabilirsiniz.

Google Ads Otomatik Etiketleme Nasıl Açılır?

Geçersiz Tıklamalar’a Gelen Güncelleme ve detayları için Google’ı ziyaret edin. Ayrıca bu tür geçersiz tıklama modellerinin detaylarını inceleyin:

  1. Geçersiz kullanıcı etkinliği
  2. Yanlışlıkla yapılan tıklamalar
  3. Reklam gizleme
  4. Reklam yığınlama
  5. Botnet’ler
  6. Tıklama hırsızlığı
  7. Yanlış temsil edilen envanter
  8. Kötü amaçlı yazılım
  9. Arkada açılır reklam

Tüm detaylara Google’ın reklam trafiği kalitesi linkinden erişebilirsiniz.

Geçersiz trafikler yalnızca reklam verenleri değil reklam alanları da kapsamaktadır. Bu bağlamda gelen güncellemenin bildirildiği tweet’e göz atabilirsiniz.